Verstandig beleggen (deel1) | column Jack Verkamman

STELLENDAM – Aandelenbeleggers met wereldwijde spreiding hadden het afgelopen jaar een prima jaar. Zo lag het resultaat van de Duisenburgh beleggingsportefeuille met een ‘neutraal’ risicoprofiel op 13,4%. Vanwege de toegepaste spreiding was het risico hierbij fors lager dan bij een 100% aandelenportefeuille.

 

Een ware achtbaan was het koersverloop in 2014. Korte termijn beleggers werden nogal eens op het verkeerde been gezet. De Nederlandse AEX index maakte 5,4% rendement. In de Russische roebel en olie kon men beter niet beleggen. Daarentegen heeft de US-dollar een enorme opleving laten zien, overeenkomstig onze visie. Begin vorig jaar hebben wij voor onze klanten enkele strategische posities in US-dollars opgenomen. Halverwege 2014 kwam de dollar los en steeg met wel 13,6%!

 

Risicomijdende beleggers hebben het niet gemakkelijk. De rente is historisch laag. De verwachting is dat de rente in de VS half 2015 voorzichtig aan verhoogd zal worden. In Europa zal deze laag blijven. Het huidige rendement op de 10-jarige NL staatsleningen is slechts 0,4% en variabele spaarrekeningen duiken onder de 1%…

 

‘Waan van de dag’

Wanneer geld op korte termijn nodig is, is beleggen geen optie. Het risico dat de koersen net een ‘dipje’ maken wanneer het geld nodig is, moet u niet willen lopen! De lange-termijn belegger doet er goed aan ook naar de lange termijn te handelen. Zo kunnen we geneigd zijn om in te grijpen op zaken die geregeerd worden door ‘de waan van de dag’, momenten die achteraf gezien vaak niet ‘handig’ waren.

 

Niet alle ‘eieren in één mandje’

Spreiding is één van de belangrijkste zaken bij beleggen. Vooral bij spreiding over de categorieën (aandelen, obligaties, onroerend goed ed). Deze mix bepaalt namelijk 80% van het uiteindelijke risico/rendement! Afhankelijk van uw doelstelling en risicohouding zal de portefeuille zorgvuldig moeten worden samengesteld en onderhouden. Spreiding van titels is eveneens van groot belang om de risico’s te beperken. Hoe sterk een aandeel ook is, het kan fout gaan: Ahold (fraude), Kon.Olie (reserves), vele bankaandelen (2008/2009) en recent Imtech… Kijk uw portefeuille eens na. Hoeveel verschillende titels heeft u eigenlijk? En zijn dat alleen Nederlandse of belegt u internationaal? Veel Nederlandse beleggers beleggen alleen in Hollandse aandelen. Mijn advies: verdeel uw vermogen en hiermee het risico.

 

Onderhoud

Het onderhouden van een beleggingsportefeuille lijkt op het werk van een hovenier. Een goed plan vooraf zorgt voor een evenwichtig geheel. Met wat snoeien tussentijds blijft de tuin in prima staat. Wie dit niet doet krijgt te maken met verwildering en zal de tuin opnieuw moeten inrichten tegen veel hogere kosten. Bij beleggen is dat niet anders; beleggingen dienen regelmatig te worden bijgestuurd. Rendement en risico dienen hierbij in balans te blijven. Een onafhankelijk vermogensadviseur werkt in uw belang, is pro-actief en kijkt verder dan alleen de uw effectenportefeuille. Meerwaarde die zich terugverdient!

 

Een buffer aanhouden op de spaarrekening voor niet geplande uitgaven blijft altijd nodig.

Maak in ieder geval gebruik van de belastingvrijstelling in box 3 ad 21.330 per persoon.

 

Laat u adviseren! Ik denk graag met u mee over de meest optimale verdeling en mogelijke scenario’s in uw eigen situatie. U kunt rekenen op gedegen, onafhankelijk vermogensadvies voor een eerlijke prijs. Uw eigen accountant, notaris en andere adviseurs worden hier uiteraard bij betrokken.