Verstandig beleggen (deel 6) | Column Jack Verkamman

STELLENDAM – Hectiek op de beurs. Wereldwijd, kenden aandelenmarkten dit jaar een valse start. De Nederlandse AEX-index werd in de eerste twee weken zelfs 10% goedkoper. Geholpen door de olieprijs en uitspraken van de ECB, was het verlies 2 dagen later al teruggebracht naar zo’n 4,5%. Ook 2016 belooft een ‘bewegelijk’ jaar te worden. Op verzoek van verschillende lezers ga ik graag weer verder met de columnserie ‘Verstandig beleggen’. Doe er uw voordeel mee!

De financiële markten, even bijpraten
Het gemiddeld jaarrendement van onze Duisenburgh beleggingsportefeuilles met een ‘neutraal’ risicoprofiel lag in de afgelopen drie jaar gemiddeld tussen 8 en 11%. Dit rendement lijkt echter voor de komende jaren niet waarschijnlijk. Met name de ongekend lagere rente zorgt voor druk op het rendement van obligaties. Een neutraal risicoprofiel bestaat immers voor grofweg 50% uit obligaties. Hiernaast voorzien wij slechts een gematigd rendement voor aandelen. Factoren zoals de Chinese economie, dalende grondstof- en olieprijzen, verdeeldheid in Europa en het beleid van de Centrale banken zullen voor de nodige bewegingen blijven zorgen. Anderzijds, door de lage rente gedreven, zoeken grote spaarders naar alternatieven op de beurs. Al met al verwachten wij voor de komende jaren blijvende fluctuatie en lagere beleggingsrendementen dan in voorgaande jaren, terwijl de spaarrente (nu: 0,60%) nog verder omlaag zal gaan.

Dus beleggen?
Beleggen kan zeker interessant zijn wanneer het vermogen voor langere tijd niet nodig is. De geschiedenis heeft geleerd dat, gemeten over een langere horizon, beleggen steeds heeft gezorgd voor hogere rendementen dan sparen. Om u een idee te geven: in de periode van 1975 – 2015 was het gemiddeld jaarrendement* bij aandelen ruim 9% en bij obligaties ruim 7%. Ook in deze periode hadden we te maken met ‘bewegelijke markten’. Denk aan de verschillende beurscrashes, waar aandelenmarkten soms daalden met meer dan 50%. Desondanks zien we dat deze negatieve bewegingen door de tijd ruimschoots zijn goedgemaakt en omgezet in mooie gemiddelde rendementen. (* bron: MSCI wereldindex)

Is beleggen dan voor iedereen dé oplossing?
Nee, niet voor iedereen is beleggen dé oplossing:
* U dient het vermogen voor een langere periode kunnen uitzetten (minimaal 5 tot 10 jaar). Beleg dus alleen met geld dat u kunt missen.
* Wanneer u ‘slapeloze nachten’ heeft of in paniek raakt als de beurs tegenzit, kunt u er beter niet aan beginnen. Het is belangrijk dat beleggers de langere termijn voor ogen blijven houden en vasthouden aan hun strategie.
* Tussentijdse koersverliezen dient u zowel emotioneel, als financieel te kunnen dragen.
* Het is belangrijk dat risico en rendement met elkaar in verhouding zijn.
* Tot slot is het van belang dat de invulling van uw portefeuille past bij uw vermogensdoel en beleggingshorizon.

Laat u niet verleiden door ‘commerciële praatjes’ over beleggen. Laat u eerlijk voorlichten door een onafhankelijk adviseur, het gaat immers om uw belang.
Er wordt dan gekeken naar passende oplossingen om uw vermogensdoelen** te kunnen behalen; Met of zonder beleggen.
(** zie ‘Verstandig beleggen’ delen 3 en 4)