Verstandig beleggen (deel 2) | column Jack Verkamman

STELLENDAM – In het eerste deel van deze columnserie schreef ik over een drietal aandachtspunten bij beleggen: ‘De waan van de dag’, ‘spreiden!’ en ‘de hovenier’. In deze column: ‘het advies’.

 

Spaarrente nog lager

Gedirigeerd door de lage rentestanden zoeken steeds meer spaarders naar alternatieven voor een beter rendement. Ook al kost spaargeld al langere tijd geld (zie mijn eerdere columnserie), spaargeld heeft op korte termijn het laagste risico. Wie een hoger rendement wil zal meer risico moeten nemen. Hierop inspelend, duiken er de laatste tijd allerlei nieuwe producten op die veel beloven. Spaarders zijn hier vatbaar voor. Maar een ‘free lunch’ bestaat niet. Mijn advies: pas op, laat u onafhankelijk adviseren en begrijp vooral goed waar u in belegt. Voorkom teleurstellingen!

 

Financiële beslissingen

Als het om belangrijke financiële beslissingen gaat is het uitzoeken van een nieuwe keuken, meubelen of auto leuker dan het aangaan van een nieuwe hypotheek of beleggingen. Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer. Geen wonder dat velen te rade gaan bij een financieel deskundige. Helaas gaat het ook dan niet altijd goed. De oorzaak kan bijvoorbeeld zijn dat de adviseur slechts een product ‘verkoopt’. Hiernaast hebben veel partijen ‘huisproducten’ waarop meer verdiend wordt; dat is geen goed uitgangspunt voor een eerlijk uitgebalanceerd advies! Het is raadzaam om als consument meer informatie te verzamelen voordat een financieel product wordt aangeschaft. Bijvoorbeeld op websites van het Nibud, de AFM en de Consumentenbond.

 

Beleggingsadvies

Wie interesse heeft in beleggen wordt al snel geconfronteerd met allerlei ‘tips’.

Zelfbenoemde goeroe’s geven ‘gouden tips’ over bijvoorbeeld aandelen, valuta, exotische fondsen of eigen producten. Het bijzondere is dat deze ‘adviseurs’ altijd wel verdienen door uw aan/verkopen (eigen posities of provisies) of abonnementsgeld. Verschillende onderzoeken bevestigen dat veel handelen zelden tot een beter resultaat leidt.