Beleggen: Uit de adviespraktijk (deel 5)

“ Have a dream  –  planmatig dromen…”

“Tijdens mijn schoolperiode had ik altijd wel een baantje; krantenbezorger, tomatenplukker en verkoper van scheepsonderdelen, vertelt Koos. Mijn vrouw Vera deed het niet anders; zij begon als vakkenvuller en eindigde als makelaarsassistente. Eenmaal klaar met onze opleidingen begonnen we aan onze droombaan; Vera is nu interieurarchitect en zelf ben ik maritiem ondernemer”.

Het eerste spaardoel van Koos en Vera was een rijbewijs en een auto. Het tweede doel: sparen voor een eigen droomhuis.

Koos en Vera, inmiddels gehuwd, kregen 3 kinderen twee dochters en een zoon. Inderdaad, de auto en het eigen huis zijn er gekomen en hoe!

‘Altijd hard gewerkt en ook gespaard’

Na hun studie woonden ze in een huurappartementje want net na de studie wilden de banken nog geen hypotheek verstrekken. “Onze droom bleef een eigen huis, maar nu met een tuin voor onze kinderen”. De zaken gingen goed, ondanks de toenemende kosten van hun opgroeiende kinderen spaarden ze stevig door om hun doel te bereiken. Inmiddels wonen ze met veel plezier in een vrijstaande woning met fijne tuin in het stadje Tholen.

Doelen bereiken vereist een plan maar ook discipline. Een financieel plan is tegenwoordig al helemaal geen luxe meer. De overheid treedt immers steeds meer terug, er wordt verwacht dat we zelf meer verantwoordelijkheid nemen voor een gezonde financiële basis. Denk bijvoorbeeld aan de pensioenopbouw. Heeft u voldoende geregeld voor de oude dag; wanneer wilt of kunt u met pensioen? Wat is uw financiële buffer bij een volgende crisis? Wellicht wilt u uw kinderen helpen bij de aankoop van een woning. Wat is uw financiële positie bij arbeidsongeschiktheid of overlijden?

Bij ondernemers speelt veelal het idee; ‘mijn bedrijf is mijn pensioen’. Maar hoe safe is die gedachte? In de onderneming van Koos zitten inderdaad kapitaalsintensieve voorraden en machines, voldoende waarde dus. Maar wanneer de omzet langdurig op een laag pitje komt door een bijvoorbeeld een nieuwe crisis, dan kan het ‘pensioen’ flink uitgeholt worden. Ook een bedrijfsoverdracht aan eigen kinderen kan ervoor zorgen dat de opbrengst t.z.t. lager uitkomt dan nodig is voor het gewenste pensioeninkomen van Koos.

Een financiële planning geeft duidelijkheid over hoe u uw financiële zaken geregeld heeft voor nu en later zodat u, wanneer nodig, tijdig maatregelen kunt treffen.
Laat uw dromen geen bedrog worden. Onderneem actie, hoe eerder hoe beter.