Goede financiële voornemens voor 2016 | Column Jack Verkamman

GOEREE OVERFLAKKEE maakt zich op voor 2016 en daar horen traditiegetrouw goede voornemens bij. Goede voornemens zoals meer bewegen, meer tijd voor familie en vrienden en stoppen met roken zijn voorbeelden van zaken die we anders willen doen; doelen voor het nieuwe jaar.

Wanneer het om geldzaken gaat zijn de twee meest voorkomende voornemens: ‘meer sparen’ en ‘minder uitgeven’. Gemakkelijker gezegd dan gedaan… Vaak blijft het bij mooie voornemens.

10 Concrete tips om meer te sparen en minder uit te geven

1. Schulden en debetstanden
Los schulden en debetstanden indien mogelijk zo snel mogelijk af. De rente die u hierover moet betalen ligt doorgaans 15 tot 20 keer hoger dan de spaarrente op dit moment.

2. Zorg zelf voor een ‘appeltje voor de dorst’ met automatisch sparen
Een spaarpotje om onverwachte aankopen en financiële tegenvallers op te kunnen vangen.

3. Spaar voor aanvulling op “uw pensioen”
Zet periodiek een bedrag apart op een geblokkeerde spaarrekening of in beleggingen. Start zo jong mogelijk, dan kan de inleg beperkt blijven.

4. Uw effectenportefeuille periodiek onderhouden
Is de inhoud en de ontwikkeling hiervan nog actueel en in overeenstemming met uw vermogensdoelen?

5. Zet uw verzekeringen op een rij
Bent u dubbel of onvoldoende verzekerd? Denk aan veranderingen in de gezinssituatie, huwelijk, gezinsuitbreiding of bij overlijden.

6. Uw abonnementen
Inventariseer uw abonnementen en beoordeel of deze nog passen bij uw levenstandaard op dit moment.

7. Spreiding van beleggingen
Wees niet afhankelijk van enkele aandelen, obligaties of uitsluitend de Nederlandse markt. Dat maakt u kwetsbaar. Zorg voor een goede spreiding.

8. Timing
Uit onderzoek blijkt dat veel actieve beleggers juist op verkeerde momenten kopen en verkopen. Bovendien zorgen teveel mutaties voor teveel extra kosten. Koop uw portefeuille gefaseerd aan voor de langere termijn.

9. Hoge kosten
Ook kosten bepalen een deel van het rendement. Voor onze klanten beleggen wij in zorgvuldig gekozen beleggingen en strategieën met toegevoegde waarde waardoor de kosten relatief laag blijven.

10. Aandacht beleggingsportefeuille
In het bijzonder bij grotere vermogens is extra betrokkenheid en aandacht van belang. Vrijwel altijd spelen er meer zaken waarin meegedacht kan worden. Dat zorgt nogal eens voor extra financiële voordelen. Een bank-onafhankelijk adviseur werkt in uw belang!

De beste wensen voor 2016!