Blik op de Beurs | Februari | Column Tjeerd Jenniskens

De aandelenbeurzen hadden in februari duidelijk twee gezichten. De eerste helft van de maand daalden de beurzen wereldwijd fors. De Nederlandse AEX-index daalde vanaf het begin van de maand van ruim 431 punten binnen twee weken naar ruim 382 punten op 11 februari (ruim 11%). Vervolgens steeg de index met zevenmijlslaarzen boven de 400 punten om afgelopen maandag met een kleine eindsprint de maand af te sluiten op een slotstand van 427,27. Per saldo verloor de AEX in de maand februari 0,9%. Wereldwijd zagen we op de financiële markten een vergelijkbaar beeld met onrust en grote koersuitslagen, zelfs van vele procenten op dagbasis.

Welke nieuwe maatregelen neemt de ECB?
Vooruitkijkend zullen beleggers op 10 maart met argusogen kijken naar wat Mario Draghi van de ECB zal gaan besluiten. Verdere uitbreiding (extra kapitaal) van het opkoopprogramma van obligaties
wordt verwacht en mogelijk zal hij ook de rente nog iets verder verlagen. Of dit alles genoeg is om de financiële markten te ondersteunen valt nog te bezien. In de komende periode zal ook de onzekerheid rondom China, de prijsvorming van de olie, het eventuele vertrek van Engeland uit de Europese Unie, de vluchtelingenstroom naar Europa en het  rentebeleid van de Amerikaanse FED medio maart zeker zijn invloed gaan hebben op de stemming van beleggers.

Is er dan helemaal geen goed nieuws te melden? Gelukkig wel.

Vooralsnog zien we dat de macro-economische cijfers en de bedrijfsresultaten gemiddeld genomen niet slecht zijn en dat er nu ook ruimte lijkt te komen voor meevallers. Bij Duisenburgh werken we dan ook rustig toe naar het beleggingsdoel van elke klant door het economisch nieuws goed te analyseren en ons niet te laten leiden door het korte termijn sentiment. Emotie bleek in het verleden vaak een slechte raadgever.

Ik wens u de komende maand weer veel succes toe met uw beleggingen!