Blik op de Beurs | Maart | Column Tjeerd Jenniskens

Het herstel van de AEX, dat in de tweede helft van februari was begonnen, zette door in maart. Uiteindelijk sloot de AEX het kwartaal af rond de beginstand van 2016.

Terugkijkend op het eerste kwartaal zagen we op de mondiale beurzen grote verschillen. Zo stond de Duitse DAX-index aan het eind van het kwartaal nog op een verlies van ca. 7%. In de Zuid-Europese landen was het verlies zelfs nog groter. In de VS zagen we de Dow Jones op een plus staan van een kleine 1,5% maar daar had de Europese belegger weinig voordeel van, omdat de euro ca. 4,5% sterker werd ten opzichte van de US dollar. In het verre oosten verloren de Japanse Nikkei Index en de Chinese Shanghai Composite Index uiteindelijk beiden ruim 15%. Al met al een kwartaal met erg grote uitslagen, veel onrust en onzekerheid op de beurzen.

Vooruitkijkend zal de ECB met alle mogelijke middelen de Europese economie blijven aanjagen door de depositorente extreem laag te houden (-0,4%) en voor ca. € 80 miljard per maand obligaties te blijven kopen. Dit alles belooft niet veel goeds voor uw toch al lage spaarrente. Tevens nemen de risico’s op traditionele obligatiebeleggingen toe.

In de VS heeft Federale Bankpresident, Janet Yellen, aangegeven het wat rustiger aan te gaan doen met het verhogen van het rentetarief. Beleggers verwachten nu voor 2016 nog slechts twee renteverhogingen, waar eerder verwacht werd dat dit vier keer zou gebeuren.

Bedrijven zullen vanaf de tweede helft van de maand april hun eerste kwartaalcijfers van 2016 publiceren. Met interesse zullen we bekijken welke invloed de enorme achtbaan op de aandelenbeurzen heeft gehad op de werkelijke prestaties van de bedrijven. Duisenburgh Vermogensregie zal de ontwikkelingen blijven volgen. We houden u maandelijks op de hoogte.

Ik wens u de komende maand veel succes met uw beleggingen!