Blik op de Beurs | April | Column Tjeerd Jenniskens

“April doet wat hij wil” was ook op onze eigen AEX-index van toepassing. Vanaf de eindstand van ruim 440 punten in maart, zagen we in april slotstanden tussen de 428 en 457 punten. Uiteindelijk sloot de AEX de maand af met een klein verlies van 0,1% op ruim 439 punten. Europees gezien deden de beurzen het in april iets beter. De Eurostoxx 50 noteerde een kleine plus van bijna 0,8%. Over de eerste vier maanden van het jaar doet de AEX (-0,49%) het nog wel een stuk beter dan de Eurostoxx 50 (-7,04%).

In de VS sloten de algemene indices Dow Jones (+2%) en S&P500 (+1,05%) de eerste vier maanden positief af. De technologie-index Nasdaq presteerde echter aanmerkelijk slechter (-5,49%). Met name grote bedrijven als Microsoft, Apple en Alphabet (Google) liepen tegen behoorlijke koersverliezen aan na bekendmaking van de kwartaalcijfers over Q1. De aandelen Amazon en Facebook waren daarentegen zeer in trek bij beleggers.

De centrale bankiers in de VS en Europa deden in april keurig wat de markt verwachtte (de rente onveranderd laten). De Bank of Japan verraste juist door niets te doen, waar de markten juist hadden gerekend op aanvullende steunmaatregelen. De Japanse index, Nikkei 225, kreeg daardoor een pijnlijke tik. De Nikkei koerst vanaf het begin van het jaar bijna 12,5% lager.

In mei verwerken we het restant van de kwartaalcijfers. Daarnaast kijken we met bijzondere interesse naar de reactie van beleggers op de onderhandelingen van Griekenland met hun schuldeisers en nemen we een aanloop naar het Britse referendum in juni. Wordt het wel of geen “Brexit”?

Ik wens u de komende maand weer véél succes met uw beleggingen!