Blik op de Beurs | Oktober | Column Tjeerd Jenniskens

Onze nationale beursbarometer bleef in oktober dicht bij huis. De AEX index sloot op 31 oktober onveranderd (t.o.v. september) op ruim 452 punten. Onze oosterburen deden het een stuk beter. De DAX sloot de maand bijna 1,5% hoger af op 10.665 punten. Daarmee nadert de DAX de stand waarmee hij het jaar begonnen is. Als we naar de brede Eurostoxx 50 kijken, zien we een nog grotere plus van bijna 1,8%. Vanaf 1 januari noteert de index echter nog steeds een min van ruim 6%.

De Amerikaanse aandelenindices leverden zonder uitzondering in: De Dow Jones ruim 0,9%, de S&P500 bijna 2% en de technologie-index Nasdaq100 ruim 1,5%. Toch resteert er voor alle drie een jaarrendement van ruim 4%. In het verre oosten waren de Japanners behoorlijk optimistisch. Het maandrendement bedroeg bijna 6%, waardoor het jaarverlies afnam tot bijna 8,5%. In China deden ze het deze maand rustig aan met een miniem verlies van 0,25%. Op het valutafront steeg de dollar met ruim 2% sterk ten opzichte van de euro om de maand op 1,0981 af te sluiten.

Komende week kijken beleggers uit naar de verkiezingen in de VS. Lange tijd leek het erop dat het op een overwinning voor Hillary Clinton zal draaien. De laatste weken lijkt Trump weer wat van zijn achterstand goed te maken. Zo wordt de strijd om het presidentschap toch nog spannender dan gedacht. De financiële markten houden hun adem in. Er is geen peil op te trekken hoe beleggers op de uitslag zullen reageren.

We verwachten dat de Amerikaanse Centrale bank (FED) pas in december de rente verhoogt, mits de economische cijfers in de VS goed blijven. Het blijft voor de FED een moeilijke beslissing: aan de ene kant zien we oplopende (kern)inflatie die op dit moment ruim 2% bedraagt en aan de andere kant wil men de markten tevreden houden om het economische herstel niet in de kiem te smoren.

Ik wens u de komende maand weer veel succes met uw beleggingen!