Blik op de Beurs | November | Column Tjeerd Jenniskens

Onze nationale beursgraadmeter AEX perste er op de laatste dag van november nog een sprintje uit. De Nederlandse beurs sloot op ruim 457 punten, een winst van ca. 1% voor de maand.

En er was in november genoeg te beleven: Op 8 november werd ondanks de verwachting van velen Donald Trump gekozen als president van de V.S. Na een wel hele korte schrikreactie draaiden de financiele markten en stonden de meeste beurzen aan het eind van die dag alweer voorzichtig in de plus. November was voor de belegger die zijn of haar beleggingen goed wereldwijd gespreid heeft een prima maand met flinke plussen in de VS (Dow Jones ruim 5,5% in de plus, S&P500 bijna 4% en Nasdaq ruim 1,5%), ook nog eens geholpen door een dollar die met ruim 3% steeg naar ruim $1,06 per euro. Ook in Azie stegen de Japanse Nikkei en de Chinese Hang Seng met respectievelijke ruim 5% en 3%.

Voor december staan er alweer voldoende evenementen op het programma: te beginnen op 4 december als de Italianen een referendum houden over de hervormingsplannen van Premier Renzi, en 13 en 14 december komt het “Open Market Committee” van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) bij elkaar en veel analisten verwachten in december toch echt een renteverhoging.

Genoeg evenementen dus die de markt op korte termijn in beweging kunnen brengen. Als belegger is het -ook bij dit soort onzekerheid- goed om u niet te laten leiden door de waan van de dag. Beter is het om uw lange termijnvisie aan te houden, en te blijven focussen op de verdeling van uw vermogen over aandelen, obligaties, vastgoed en spaargeld, aangezien dit bepalender is voor het halen van uw beleggingsdoelstelling. Laat u hierbij goed en onafhankelijk adviseren.

Ik wens u de komende maand weer veel succes met uw beleggingen!