Blik op de Beurs | Mei | Column Tjeerd Jenniskens

In mei steeg onze nationale beursindex AEX met bijna 2% naar een slotstand op het einde van de maand van 447,87 en staat de AEX voor dit jaar weer positief. Ook de Europese indices zoals de Duitse DAX en de Eurostoxx 50 lieten positieve rendementen zien in mei van ruim 2%. Deze laatste twee staan sinds 1 januari echter nog ca. 5% in het rood. Bij onze Amerikaanse vrienden kleuren de Dow Jones en S&P500 ca. 2% groen sinds het begin van het jaar en de Nasdaq 100 noteert over deze periode ca. -2%.

In Azië noteren de Japanse Nikkei225 en de Chinese Hang Seng nog verliezen van ruim 10% sinds 1 januari. De dollar sterkte in mei ca 2,6% aan. Juni zal behalve een eventuele renteverhoging in de VS in het teken staan van het Britse referendum over het al dan niet verlaten van de Europese Unie door de Britten. Bij Duisenburgh Vermogensregie gaan wij voor- alsnog van een positief scenario uit, maar we zien voldoende redenen om in de aanloop naar het referendum voor onze klanten wat risico’s af te bouwen. Een eventueel Brits vertrek uit de EU heeft aanzienlijke negatieve consequenties voor zowel het VK als voor de rest van de Eurozone.

De machtsverhoudingen binnen de Europese Unie veranderen dan en het VK zal tot nieuwe handelsverdragen met de EU lidstaten moeten komen, wat naar verwachting meerdere jaren gaat duren. In dit scenario zal de economische groei afzwakken, de Britse Pond onder druk komen te staan en beleggers zullen in een risk-off modus schieten. Gezien de mogelijke gevolgen is het dus niet ondenkbaar dat de onzekerheid over de afloop alsnog toeslaat en leidt tot nervositeit op de financiële markten. Blijkt straks dat de Britten toch bij Europa willen blijven dan is er voldoende ruimte voor een zomerfeestje op de beurzen.

Ik wens u komende maand weer véél succes met uw beleggingen!