Blik op de Beurs | Maart | Column Tjeerd Jenniskens

Net als in februari waren de Europese beurzen de afgelopen maand positief gestemd. Onze beursbarometer AEX zette in maart een fraaie plus neer van bijna 4,3% en sloot het eerste kwartaal van 2017 af met een winst van 6,91%. Ook onze oosterburen hadden een goede maand, de Duitse index DAX steeg in maart ruim 4% en het afgelopen kwartaal zelfs 7,25%. De Eurostoxx50 ging nog wat harder en noteerde een winst van bijna 5,5% in de afgelopen maand. In Amerika werd er pas op de plaats gemaakt. De Dow Jones 30 index verloor ruim 0,7% en de bredere S&P500 sloot nagenoeg onveranderd.

Alleen de technologie-index Nasdaq100 wist er een mooie plus uit te persen van 2%. In Azië zagen we overwegend rood gekleurde schermen. De Japanse Nikkei225 gaf 2,5% prijs en zakte daarmee ook in het rood in het eerste kwartaal van 2017. De Hang Seng Enterprise Index (Hong Kong) verloor 0,25% in maart maar heeft desondanks het afgelopen kwartaal een fraaie 9,35% opgeleverd. De euro won afgelopen maand 0,7% ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Vorige week zette de eerste Nederlandse bank de stap naar een rentevergoeding van 0% op de spaarrekening, de vraag is wat de andere banken gaan doen. Een belangrijk motief van spaarders is het behoud van het vermogen. Dit is echter steeds moeilijker haalbaar: Na aftrek van vermogensbelasting en rekening houdend met inflatie, neemt het vermogen van de meeste spaarders jaarlijks af. Bovendien zien we de inflatie langzaam oplopen. Met het spreiden van uw risico en het toevoegen van aandelen en/of onroerend goed bent u beter bestand tegen oplopende inflatie en verbetert u uw perspectieven op rendement voor de langere termijn. Wij lichten dit graag toe in een persoonlijk gesprek!

Ik wens u de komende maand weer veel succes met uw beleggingen!