Blik op de Beurs | Juni | Column Tjeerd Jenniskens

De maand juni had op de mondiale beurzen vele gezichten. Waar onze nationale beursbarometer, de AEX, in de eerste week stabiel bleef (rond de 450 punten), sloeg in de tweede week de onzekerheid toe. In de aanloop naar het Britse EU-referendum namen beleggers in groten getale afscheid van aandelen. De AEX daalde tot aan een niveau van 418 punten. In de derde week gingen beleggers na de meest recente polls uit van een ‘Bremain’. De AEX profiteerde van het positieve sentiment en liep wederom op tot circa 450 punten.

Toen de voor velen verrassende uitslag van het referendum een feit was, was de teleurstelling enorm. De stemming op de beurzen sloeg om en aandelen gingen massaal in de uitverkoop. De AEX zakte naar een stand van ca. 410 punten. In de laatste week herstelde de markt toen het besef kwam dat de wereld niet is vergaan. De AEX herpakte zich en sloot uiteindelijk de maand met een verlies van 2,7% op 435,88 punten. De rest van Europa deed het beduidend slechter. De Duitse Dax verloor 5,7% en de Eurostoxx 50 leverde zelfs 7,3% in. De Amerikaanse Dow Jones en S&P500 deden het beduidend beter dan hun Europese tegenhangers en noteerden zelfs lichte plussen.

De technologiebeurs Nasdaq schreef voor de maand wel een min van 1,8%. De Japanse Nikkei-index ging fors onderuit met een verlies in juni van 8,5%. De koers van het valutapaar Euro/US Dollar bleef deze maand na heftige bewegingen per saldo onveranderd, maar de Engelse Pond ging in juni ten opzichte van de dollar door het putje met een verlies van maar liefst 8%.
Vorige maand meldde ik in mijn column dat we bij Duisenburgh Vermogensregie in aanloop naar het Britse referendum risico’s hadden afgebouwd. Nu de uitslag bekend is en de beurs van de eerste schrik bekomen lijkt, brengen we de portefeuilles van onze klanten weer in balans door voorzichtig aandelen bij te kopen.

Ik wens u de komende maand weer veel succes met uw beleggingen!