Blik op de Beurs | December | Column Tjeerd Jenniskens

Allereerst wens ik u allen een gezond en gelukkig 2017!
We kijken bij Duisenburgh terug op een bijzonder jaar waarin we als bedrijf hard zijn gegroeid en onze klanten een fraai rendement wisten te maken. Ook dit jaar zullen we weer alles op alles zetten om voor onze klanten een mooi rendement te realiseren bij een lager risico dan de markt.

Bijna alle indices hebben in december een eindsprint getrokken. De AEX-index ging met een flinke vaart omhoog (ruim 6%) en sloot 2016 af met een rendement van 9,3%. Onze oosterburen zagen hun DAX-index met maar liefst 7,5% naar boven schieten. Zij kwamen daarmee eindelijk in de groene cijfers terecht met een jaarrendement van dik 6,8%. Ook de Europese graadmeter Eurostoxx 50 vloog naar boven met bijna 8% en eindigde net aan in de plus.

In de VS deden de beurzen het in december iets rustiger aan: De Dow Jones steeg 3%, de S&P 500 bijna 1,5% en de Nasdaq noteerde zelfs een verliesje van een kwart procent. Voor 2016 staan deze indices echter ook stevig in de plus. De Europese belegger profiteert extra door de koersstijging van de US dollar. In Azië was er dit jaar geen beursfeestje. In Japan steeg de Nikkei225 in december weliswaar met 4,4% maar ondanks deze stijging betekende dit voor 2016 een mager rendement van slechts 0,4%. De Hang Seng Enterprise Index (Hongkong) daalde in december met ruim 4,6% en schreef voor dit beursjaar een verlies van 2,7%.

Het komende jaar zal er aan nieuws geen gebrek zijn; Verkiezingen in Nederland (maart), Frankrijk (april/mei) en Duitsland (september) zullen in de media breed uitgemeten worden. Dit geldt ook voor de plannen die president Trump voor ons in petto heeft. Vanaf 20 januari kan hij zijn beleid officieel vorm gaan geven. We blijven u vanaf deze plek maandelijks op de hoogte houden.

Ik wens u de komende maand weer veel succes met uw beleggingen!