Blik op de Beurs | April | Column Tjeerd Jenniskens

Na de prima rendementen in het eerste kwartaal, deed onze AEX het in april iets rustiger aan. Uiteindelijk steeg de index toch met bijna 5 punten (0,89%) naar een stand van 521,13. De Duitse DAX deed het net iets beter en koerste ruim een procent hoger dan aan het begin van de maand. De Europese index, Eurostoxx50, wist in april een fraaie plus neer te zetten van 1,68%. De stijgingen werden overigens pas ingezet toen bleek dat Emmanuel Macron de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk gewonnen had. Als gevolg van de verkiezingsuitslag trok ook de euro behoorlijk aan en noteerde op het eind van de maand bijna 2,3% hoger ten opzichte van de US dollar. Op zondag 7 mei weten we of Macron daadwerkelijk de nieuwe president van Frankrijk wordt. Gezien de reactie op de beurzen hebben beleggers een duidelijke voorkeur voor Macron boven Le Pen.

In de Verenigde Staten hadden beleggers in april met name interesse in de technologieaandelen. De Nasdaq won in april maar liefst 2,7% en staat tot nu toe in 2017 op een plus van bijna 15%. De Dow Jones scoorde in april een plus van 1,34%, de bredere S&P500 index won 0,91%.

De Aziatische beurzen lieten een gemengd beeld zien. De Japanse Nikkei 225 index steeg ruim 1,5%, maar de Chinese Hang Seng Enterprise Index verloor een half procent.

Voor de komende maand zullen de spanningen rondom Noord Korea, de Franse verkiezingen en werkgelegenheidscijfers in de VS op de radar van beleggers staan. Ook wordt gepubliceerd hoe de stemming is onder de inkoopmanagers. We weten dan weer hoe optimistisch bedrijven zijn voor de komende periode.

Ik wens u de komende maand weer veel succes met uw beleggingen!