Beurswijsheid zomer 2017?

BARENDRECHT  –  Handelaren op de beursvloer zijn inmiddels vervangen door saaie beeldschermen, maar hun ‘beurswijsheden’ bestaan nog steeds.

‘ Sell in May and go away but remember to come back in September ’ 

Was het maar zo eenvoudig! Welke belegger kent deze ‘beurswijsheid’ niet?
Het vindt zijn oorsprong in statistieken uit het verleden. De beurshandel stond in de zomerperioden op een laag pitje met veelal lagere aandelenkoersen. De boodschap was: de zomer passeren en in september weer instappen.

De praktijk
De praktijk is echter weerbarstiger: in de zomerperiode van de afgelopen 20 jaar lag de verhouding tussen hogere- en lagere aandelenmarkten op nagenoeg hetzelfde niveau. Bovendien geven statistieken aan dat de koersrisico’s daarbuiten groter zijn dan in de zomerperiode. In de jaren “90 stegen de aandelenmarkten in de zomerperiode buitengewoon. Het waren de jaren van ‘IT-gekte’ en de ‘campingrally’; De opmars van de gsm zorgde ervoor dat men -massaal- orders plaatste in vakantietijd. De hogere koersen zorgde veelal voor extra vakantiegeld. Grote koersdalingen vonden doorgaans echter vooral plaats buiten de zomerperiode: denk hierbij aan de aanslagen van 11 september 2001 en de oktobercrashes.

Kortom, statistisch gezien is er geen aanleiding om deze ‘beurswijsheid’ te volgen.

Geduld

Gedisciplineerde beleggers focussen zich op de langere termijn. Zij herbalanseren een goed gespreide beleggingsportefeuille op gezette tijden. “Geduld is een schone zaak”. Geen beurswijsheid, maar wel een goede raad. Wie de beursgeschiedenis onderzoekt kan vaststellen dat in het verleden, eind oktober het beste aankoopmoment was. Omdat statistische gegevens geen wetenschappelijke waarde hebben, adviseer ik mijn klanten veelal om nieuwe of aanvullende beleggingen gespreid over de tijd aan te kopen. Het risico van verkeerde timing wordt op deze manier verkleind.