Beleggen: Uit de adviespraktijk (deel 4)

‘Het dak repareren wanneer de zon schijnt’

THOLEN – Inmiddels ligt het eerste kwartaal van dit jaar achter ons. In deze periode hebben we flinke stormen en hoge waterstanden moeten trotseren. Goed dat er in de afgelopen jaren maatregelen zijn getroffen om wateroverlast te beperken. Zo zijn zwakke zee- en rivierdijken vernieuwd en versterkt. Ook duinen met duinafslag werden hersteld. Op deze manier waren we gelukkig goed voorbereid op het onstuimige weer van het afgelopen kwartaal. Ook economisch gezien is het verstandig om in goede tijden te investeren en reserves op te bouwen voor minder goede tijden. Met andere woorden: in jaren van ‘mooi weer’ is het belangrijk om het ‘dak’ tijdig te repareren zodat u er in jaren van ‘noodweer’ sterk genoeg voor staat…

Onlangs sprak ik een ondernemer die na een moeizame fase weer volop met mooie opdrachten aan de slag was. Hij vroeg aan mij wat hij het beste zou kunnen doen met het inkomsten die hij hiervan overhield. Een verstandige vraag! Velen zijn geneigd om er maar eens lekker van te genieten en het ‘spaarvarken’ geheel om te keren. Uiteraard is het na een aantal magere jaren zeer verleidelijk om te denken aan exclusieve reizen, auto’s of boten. Maar, is er ook een reserve om tegenvallers te kunnen opvangen, en is deze groot genoeg? Wanneer willen we, en kunnen we met pensioen? Hoe staan we er financieel voor als onze handel door bijvoorbeeld een nieuwe crisis fors terugloopt? En, wat is de financiële status bij arbeidsongeschiktheid, of erger nog wanneer men zelf of de partner onverhoopt komt te overlijden? Mogelijk is er voldoende financieel geregeld, maar weten we dat wel zeker? Helaas zijn er nogal wat voorbeelden van situaties waar men bij dergelijke toestanden failliet ging en zelfs het huis moest verkopen. Dit willen we natuurlijk graag voorkomen.

In goede tijden denken we niet snel na over de toekomst. Toch is het van groot belang om hierbij stil te staan. Hoe eerder u bijvoorbeeld start met het opbouwen van een reserve hoe lager de investering is die u die nodig heeft om tot een juiste oplossing te komen.

Een financiële planning geeft aan hoe u ervoor staat. Wij spreken klanten met zeer uiteenlopende situaties. Wanneer wij na het intakegesprek een terugkoppeling geven van de financiële situatie komen we geregeld met verrassende conclusies. Wij laten u verschillende relevante simulaties zien waarbij u zelf uw wensen kunt aangeven. Soms kan een financiële planning confronterend zijn, maar is veelal een eyeopener. Op deze wijze kan er in de regel nog op tijd actie worden ondernomen. Ook hierbij denken wij met u mee. De zon schijnt; onderneem actie, hoe eerder hoe beter!

Maak eens een vrijblijvende afspraak, wij laten u graag zien wat we voor u kunnen betekenen.