Beleggen: Uit de adviespraktijk (deel 3)

‘Sparen’ in vakantiewoningen

SINT-ANNALAND  Steeds vaker spreken we mensen die min of meer radeloos naar hun spaarrente kijken. Dat is niet vreemd. De centrale banken in de wereld hebben de rentevoet op ongekend lage niveaus gezet in haar pogingen om de economie aan te jagen. Momenteel is de spaarrente bij de grootbanken gemiddeld 0,05%. Bij de mensen die ik spreek gaat het vaak om grote spaarsaldo’s. De lage rente heeft op deze bedragen enorme impact. Een spaarder met € 950.000, ontving eerder bij 4,5% een rente van € 42.750. Nu is dat nog maar € 475 !

Die ‘radeloosheid’ maakt spaarders vatbaar voor allerlei veelbelovende aanbiedingen in de media. Zo komen we verschillende advertenties tegen met ‘gegarandeerde‘ en veelal achtergestelde obligaties, CFD’s, valutahandel, winkelpanden, Bitcoin, windmolens, Duits vastgoed en opvallend veel beleggingsvormen buiten het toezicht van Autoriteit Financiële marken (AFM). Doorgaans te mooi om waar te zijn..

Recreatiewoningen
Hiernaast worden spaarders overladen met aanbiedingen uit de recreatiesector. Niet  zonder effect; vorig jaar werden er in ons land 20% meer recreatiewoningen verkocht dan het jaar ervoor. Grote- en kleinere aanbieders spelen hier handig op in door aanleg van nieuwe vakantieparken, vooral aan de Nederlandse kust.

Risico
Investeren in recreatiewoningen is niet zonder risico’s! Ik adviseer u vooraf goed te onderzoeken waarin wordt geïnvesteerd, de toekomstvisie van het vakantiepark en uw eigen juridische positie. Is er sprake is van eigen grond? Wie is de ontwikkelaar, welke projecten en welke reputatie heeft deze? Bij huurgarantie is het belangrijk om te weten hoe sterk de verhuurorganisatie is en de contractlooptijd. Voorts: de (jaarlijkse) kosten zoals de beheerkosten, VVE, onderhoud en verplichte aanpassingen. Hoe is uw positie in de contracten geregeld? Zorg ervoor dat u alle details kent.

Let op: Een mogelijk gegarandeerd rendement geldt meestal voor maximaal 5 jaar.  Gebleken is dat sommige verhuurorganisaties de verhuur van deze woningen hierna op een lager pitje zetten, waardoor de huurinkomsten teruglopen. Daarmee komt ook de verkoopwaarde onder druk te staan.

Spreiding
Het is niet verstandig om een groot deel van het vermogen in slechts één beleggingscategorie (vastgoed) uit te zetten. Eén van de belangrijkste spelregels bij beleggen is immers spreiden! Bij deze beleggingsvorm is dat niet minder. Temeer omdat het om grote investeringsbedragen gaat.

Tip:  Beleg niet uitsluitend in deze beleggingscategorie. Zorg allereerst, ondanks de lage rente, voor een buffer op de spaarrekening en verdeel bijvoorbeeld ook over aandelen, obligaties, crowdfunding en/of edelmetalen. Informeer tevens naar de mogelijkheden van een ‘familiebank’.

Laat u hierin onafhankelijk adviseren!

Wanneer u in meerdere vakantiewoningen wilt investeren, zorg dan net als bij een effectenportefeuille voor goede spreiding over verschillende aanbieders. U verkleint daarmee het risico.

Voorbeeld: Stel dat de vakantiewoning en de contracten er goed uitzien maar de desbetreffende verhuurorganisatie gaat failliet. Dan wordt het vaak ‘gegarandeerd rendement’ niet meer aan u uitgekeerd. Wanneer de investering (deels) is gefinancierd, is het nog vervelender: rentelasten lopen wel gewoon door. Pas op met het financieren! Wanneer u dit van plan bent; houdt het leenbedrag beperkt. Hoe lucratief de ‘hefboom’ ook zou kunnen zijn. Het laatste dat u wilt is dat uw vastgoedbelegging als een molensteen om uw nek gaat hangen.

Tot slot
Spaarders hechten aan zekerheid. Maar vastgoed is een belegging en geen spaarrekening. Het argument dat ‘vakantie stenen’ altijd hun waarde behouden is helaas onjuist gebleken. Zo drukt op dit moment de verkoop van nieuwe recreatieparken de waarde van bestaande recreatiewoningen.  Laat u vooral goed informeren!