Beleggen: Uit de adviespraktijk (deel 2)

BELEGGEN OF SPECULEREN?

STELLENDAM  –  Geregeld spreek ik mensen die het hebben over ‘beleggen’ terwijl ze eigenlijk “speculeren” bedoelen.  En laten we eerlijk zijn, veel mensen denken dat deze twee zaken inderdaad dezelfde betekenis hebben. In deze column duiken we hier graag even in vanuit een praktijkvoorbeeld.

Iemand vertelde mij onlangs dat hij van plan was om met € 250.000 te beleggen in uitsluitend turbo’s en opties omdat hier veel sneller rendement mee gemaakt worden dan met aandelen. Een kennis van hem had hier goede ervaring mee en boekte vorige week zelfs een winst van 150%.

Bewustwording
Ik vroeg hem onder meer: Hoe gaat u ermee om als uw € 150.000 in een week verdubbelt naar € 300.000?  En, hoe zou u reageren wanneer uw € 150.000 in één klap naar het € 0,00 zou gaan? Wat zal hiervan het effect dan zijn op uw levensstijl?

Met dergelijke instrumenten zijn beide uitslagen inderdaad mogelijk, temeer omdat er sprake is van een zogenaamde ‘hefboomwerking’. Het is verstandig om succesverhalen altijd nuchter te beoordelen. Successen worden immers met trots verteld aan een ieder die het horen wil.  Maar wanneer er sprake is van verlies wil niemand erover praten, die verhalen horen we vrijwel nooit.

Speculatie
In dit voorbeeld is geen sprake van beleggen, verre van dat. Hier is sprake van speculatie, er zijn zeer hoge risico’s aan verbonden. Als het goed gaat denkt men ‘zie je wel ik heb het helemaal begrepen’, vervolgens wordt het nieuwe totaalbedrag veelal weer volledig ingezet. Mogelijk gaat het dan nog een keer goed en men wordt  overmoedig. Maar uiteindelijk loopt het verkeerd af. Bovendien wordt er bij speculatie zeer veel aan- en verkocht met als gevolg veel transactiekosten (dat is overigens de enige zekerheid die u erbij krijgt). Er is sprake een negatief verband tussen het rendement enerzijds en het aantal transacties anderzijds. Als u toch wilt speculeren doe dat dan altijd met een beperkt bedrag. Eventuele winsten niet opnieuw inzetten maar veilig aan de kant houden.

Maar wat is dan beleggen?
Kort samen gevat is beleggen het gedegen uitzetten en onderhouden van vermogen, volledig gefocust op de wensen en beleggingshorizon van de belegger. Het kapitaal wordt hierbij gespreid belegd conform een persoonlijk vermogensplan. Bij beleggen is het van belang dat het vermogen langer kan worden uitgezet om tussentijdse koersfluctuaties goed te kunnen opvangen. Ook het onderhoud  van de portefeuille is belangrijk. Denk aan bijvoorbeeld rebalancen en inspelen op  veranderingen van financiële situatie of economische visie. Bewaar ‘rust’ in de portefeuille; dat geeft uzelf ook rust en bespaart u transactiekosten.

Duisenburgh Vermogensregie Verkamman helpt vermogende ondernemers en particulieren graag bij het solide opbouwen en onderhouden van grotere vermogens. Wij kijken verder dan alleen de effectenportefeuille. Doordat wij onze klanten kennen spelen wij ook in op andere financiële mogelijkheden wanneer dat passend is. Daar ligt onze kracht en uw rendement. Wij onderhouden geen speculatieve effectenportefeuilles, maar doen waar we sterk in zijn: méérwaarde voor onze klant.